Hidup Merdeka Dengan Tahlil

  • Sumo

Saudaraku, Tahlil ialah ucapan: LA ILAHA ILLALLAH. (لا إله إلا الله). La Ilaha Illallah berarti :“Tiada Tuhan selain Allah.” Maksudnya : Tidak ada yang berhak disembah selain Allah.  Tidak ada yang berhak untuk dijadikan arah dari segala wujud ibadah, selain kepada Allah. Tahlil merupakan teks proklamasi kemerdekaan bagi setiap muslim, dalam rangka pembebasan dari semua wujud perbudakan, kecuali hanya menjadi hamba dari Allah Yang Maha Penyayang.

Tahlil adalah semangat perlawanan yang paling mendasar terhadap semua bentuk kezhaliman dalam hidup. Tahlil adalah Tauhid yang berdasar pada ilmu paling shahih yang mengajarkan ketulusan dan keikhlasan.Tahlil sangat perlu diulang ulangi sebagai penguatan keimanan dan bentuk dzikir yang harus diucap dengan penuh penghayatan. Tahlil yang sangat dianjurkan untuk dijadikan wirid harian ialah : LA ILAHA ILLALLAH, WAHDAHU LA SYARIKA LAHU, LAHUL MULKU WALAHUL HAMDU, WAHUWA ‘ALA KULLI SYAY IN QADIR.

(لا إله الا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد و هو على كل شيء قدير)

Wiridkan tahlil diatas sehari100 kali, agar terangkat derajat kita, terhapus semua dosa kita dan kita akan terbebas dari gangguan jin dan setan.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Situs ini menggunakan Akismet untuk mengurangi spam. Pelajari bagaimana data komentar Anda diproses.